Video: Amund Lie
Forskerskole under vann
Opplev Norge fra en annen vinkel
Visste du at vi har selvlysende hai i Norge? Eller at verdens største kaldtvannskorallrev står rett utenfor kysten vår? Det er 45km langt, og ligger på Røst i Lofoten. Her gyter for øvrig verdens største torskebestand (skreien), i Europas største tareskog, og utenfor Vesterålen finner vi et av de rikeste havområdene i Nord-Atlanteren, hvor man rutinemessig kan møte på spermhval, delfiner og sjøfugler i alle farger og fasonger. Norges kyst huser en enorm rikdom av både biomasse og -diversitet, men på tross av at landet vårt er bygd opp av skipstrafikk, fiske og oppdagelsesreisende har vi skremmende lite marinbiologi i skolen i dag. Hvordan kan man forvente at folk skal kunne ta gode, faktabaserte valg, når kunnskapsgrunnlaget er magert?
Hva er forskerskole?
Forskerskolen er vårt lille opprør mot en stadig med teoribasert hverdag. Kort oppsummert trer vi på deltagerne våtdrakter, kaster dem på sjøen, og lærer dem om havet, i havet. Gjennom en uke med lek og læring i og under vann ønsker vi å gi barna en mer hands on-opplevelse av hvordan det er å utforske det store blå, og bli kjent med naturen på en litt annen måte. Vi legger opp dagene på deltagernes premisser, og lærer om livet i havet, deres plass i økosystemet, og hvordan man kan ta vare på det på best mulig vis.
Hvorfor drive forskerskole?
Vi er hellig overbevist om at man tar vare på det man er glad i, og at gode, demokratiske beslutninger må tas med så godt kunnskapsgrunnlag som overhode mulig. Men det er vanskelig å bli glad i noe du ikke vet finnes, og der er dessverre havet på litt ville veier. Og for å kunne løse de store utfordringene vi står ovenfor i dag, er vi nødt til å legge et solid kunnskapsgrunnlag rundt hva vi skal ta vare på, og det må forankres i de gode opplevelsene. Erfaringene har hittil vært overveldende positive. Deltagerne forteller om mestringsfølelse, ny trygghet i vannet, nyvunnet interesse for naturfag generelt og biologi spesielt, og et gjennomgående positivt eierskap til havet vi alle eier.
Hvordan drive forskerskole?
For å skape mest mulig lokal forankring samarbeider vi tett med relevante aktører i byene vi er i. Alle biologene er sertifiserte fridykkerinstruktører, livreddere eller svømmetrenere, og for å sikre maksimal sikkerhet for deltagerne slår vi oss alltid sammen med svømme- og/eller fridykkerklubbene.
Vi synes forskerskole er kjempegøy, men det krever mye planlegging og kapasitet, og vi ønsker oss nå samarbeidspartnere som vil være med på leken. Kostprisen pr deltager er høy, og for å sikre et tilbud som når alle søker vi midler til gjennomføring hver gang.
For å kunne gjennomføre trenger man:
- En stor og oversiktlig strand, gjerne med brygge og enkle muligheter for å gå uti/komme opp fra havet
- Lokale til foredrag og innendørsaktivitet dersom været ikke spiller på lag
- Trygt sted for å oppbevare og skylle utstyr
Er du interessert i å organisere Forskerskole hos deg? Ta kontakt på post@leienbiolog.no så ser vi hva vi får til!
Her ser du hvilke samarbeidspartnere vi har hatt i de forskjellige Byene
Stavanger: Ryfylke Friluftsråd, Delfinen Svømmeskole og Rogaland UV-jakt og fridykkerklubb. Økonomisk støtte fra Miljødirektoratet.
Hvaler: Ytre Hvaler Nasjonalpark, Frivannsliv og naturrestaureringsorganisasjonen Marea, med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.
Arendal: Sjøsjukt, Canvas Hove og Kotenull, finanisert av Arendal Kommune
Under ser du utvalgte bilder fra de fem forskerskolene som allerede er arrangert. Alternativt kan du gå inn for å se spesifikt pr uke og sted her:
Stavanger 2021 (pilot)
Arendal 2021
Hvaler 2022
Stavanger 2022 uke 31
Stavanger 2022 uke 32