Regnskap & sånn
Når du har gjort ditt første oppdrag for Lei en biolog, skal du normalt sende en faktura etter avtale med Live eller Pia. For å gjøre det anbefaler vi at du har et enkeltpersonsforetak (se artikkel fra Fiken på hvordan du gjør det her), eller, om du tror du kun kommer til å gjøre ett oppdrag i innværende kalenderår, kan du vurdere å benytte deg av feks FrilansFinans eller å sende faktura som privatperson. Det er derimot strenge regler for hva en faktura skal inneholde for at vi kan legge den i regnskapet vårt. Her er det den må inneholde:
Totalpris
Dato for salget
Selgers navn og organisasjonsnummer (evt. fødsels- og personnummer om du sender faktura som privatperson) Dette er deg!
Bokstavene MVA etter organisasjonsnummeret HVIS du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret
Kjøpers navn og adresse eller organisasjonsnummer. Dette er feks Lei en biolog AS.
En klar beskrivelse av varen eller tjenesten som er levert (f.eks. Plukk & preik på Byneset 04.10.23)
Tidspunkt og sted for levering av varen eller tjenesten (når sted og tid for levering ikke har betydning for handelen kan det utelates, men sørg for å få med et eller annet sted hvilken dato oppdraget var!)
Betalingsfrist (også kalt forfallsdato. Dette er datoen Lei en biolog AS skal betale fakturaen)
Fakturanummer (denne er litt tricky og er grunnen til at vi alltid anbefaler å sende faktura fra et fakturasystem. Den skal være unik og skal ikke kunne manipuleres manuelt. Vi kommer tilbake til dette under)
Lei en biologs fakturaadresse er denne:
Lei en biolog AS
Ormsundveien 18A
0198 Oslo
Organisasjonsnummeret til Lei en biolog AS er 925900524.
Merk at det er viktig at du ikke forveksler Lei en biolog AS med foreningen Lei en biolog.
Det er kun AS’et som skal motta faktura fra deg med mindre du har fått spesifikk beskjed om noe annet fra Live eller Pia. Har du organisasjonsnummeret kan du i de fleste tilfeller bare skrive inn dette i fakturaprogrammet, så vil den automatisk hente riktig fakturaadresse og firmainformasjon for deg.
Vi vil gjerne få tilsendt fakturaen som EHF (som står for “Elektronisk handelsformat” og som er standard fakturaformat for alle offentlige anskaffelser. For å sende dette trenger du kun organisasjonsnummeret vårt, som står over). Alternativt vil vi ha den tilsendt som PDF-vedlegg i en epost. Send eposten til post@leienbiolog.no eller lei-en-biolog-as@fiken.no.
Hva er et fakturanummer?
Et fakturanummer er et unikt nummer som identifiserer en enkelt faktura/regning. Fakturanummer skal enten være forhåndsnummerert på trykte blanketter, eller tildeles maskinelt fra et faktura- eller regnskapsprogram. Fakturanummeret skal inngå i en ubrutt nummerserie. For hver ny faktura du sender, skal nummerserien øke med ett helt tall. Alle fakturaer må ha et fakturanummer.
Hva er en frilanser?
En frilanser mottar betaling for enkeltstående oppdrag uten å være fast eller midlertidig ansatt hos den de utfører arbeidet for. En frilanser sender normalt sett faktura for sitt arbeid og har gjerne et eget firma, som kan være et enkeltpersonforetak (ENK), et akjseselskap (AS) eller et selskap med delt ansvar (DA) eller ansvarlig selskap (ANS). De to siste er ikke veldig vanlige å bruke, og vi anbefaler at du oppretter et ENK eller AS. Du kan lese mer om selskapsformene her.
Skal jeg fakturere med MVA?
I nesten alle tilfeller der du skal sende faktura til Lei en biolog AS så skal du ikke det. Det er fordi de fleste av tjenestene du utfører for Lei en biolog allerede unntatt MVA fordi det kan defineres som undervisning (les mer om det her). I tillegg må du nå en viss grense for hvor mye du tjener innenfor et kalenderår for å skulle registrere deg i MVA-registeret.
Så tommelfingerregelen er:
Skal du fakturere Lei en biolog skal det mest sannsynlig IKKE føres på MVA, og i alle fall ikke om du har tjent mindre enn 50 000 kr på enkeltpersonsforetaket ditt i løpet av hele det siste kalenderåret.
Er MVA og moms det samme?
Ja.
Jeg har tjent mer enn 50 000 kr i år, må jeg fakturere med MVA da?
Dersom du har tjent mer enn 50 000 kr som frilanser, må man vurdere om det er på tide å registrere seg i Merverdiavgiftsregistreret. Hovedregelen er at all omsetning innenfor et regnskapsår teller med i om du har nådd grensen, men det er verdt å vite at noen typer omsetning ikke teller inn i denne grensen i det hele tatt, og det er:
- Din egen kunst som du selger fra enkeltpersonforetaket ditt.
- Helsetjenester, undervisning, finansielle tjenester, idrett og andre forhold som er definert som utenfor mva.
- Tilskudd eller andre tildelinger du har fått fra det offentlige.
Det er kun når du omsetter for over 50 000 kr i MVA-pliktig omsetning som eksempelvis konsulenttjenester, at du skal registrere deg i MVA-registeret. Dersom det er en situasjon der du formidler noe, og den andre parten kan stilles spørsmål, regnes det som undervisning. Det vil si at et skriftlig materiale da ikke er regnet innenfor unntaket, mens omtrent all muntlig formidling gjør det.
Dersom du skal registrere deg i MVA-registreret så kan du lese mer om det her. Det koster ingen ting å registrere seg i MVA-registeret.
Skatt og pensjon og sånn som frilanser
Som frilanser som sender faktura er det viktig å huske på at du skal beregne skatt av inntektene dine som frilanser. Det vil si at om du skal fakturere et honorar på 4000 kr til Lei en biolog, så er dette beløpet inkludert alle sosiale avgifter, pensjon, feriepenger og skatt. Dersom du fakturerer honorarer for til sammen 10 000 kr i løpet av et år, vil det som regel ha lite å si for Skattemeldingen din året etter, men blir det mer enn dette er det lurt å ha gjort seg opp noen tanker om hvordan du vil gjøre det, og huske å sette av penger fra honorarene til å betale skatten underveis i året. Det kan gjøres ved å opprette en egen konto i banken din der du setter av penger underveis.
Det er også viktig å være klar over at man ikke opparbeider seg pensjonsrettigheter eller feriepenger når man sender faktura, så om man ønsker dette må man selv opprette pensjonssparing for privatpersoner eller sette av penger på en egen konto. De fleste banker tilbyr privat pensjonssparing, så snakk med din bank om dette!
Tips til hvor du kan sende faktura fra:
Fiken.no (her har Lei en biolog en rammeavtale og du får 15% rabatt ved kjøp av regnskapstjenester. Anbefales om du kommer til å tjene litt og må sende skattemeldingen fra regnskapssystem. For å få rabatten, send en epost til rammeavtale@fiken.no og si du er medlem i Lei en biolog)
Sendregning.no
Debet.no
Conta.no
Frilansfinans - merk at denne tjenesten utbetaler dette som lønn til deg og vil legge et gebyr på toppen av honoraret. Summen på fakturaen til Lei en biolog skal være inkludert dette, så totalsummen inkludert avgiften blir på totalt det som er avtalt i honorar (feks 4000 kr).
Ressurser og nyttige artikler fra Fiken
Fiken har en hel del nyttige ressurser og artikler som kan være verdifulle for deg, her har vi samlet noen av dem:
Ny skattemelding fra 2024 - dette må du vite
Dette er det du bør vite om den nye skattemeldingen. Har du hatt omsetning over 50 000 i 2023 må du levere skattemeldingen fra et regnskapssystem. Her får du en oversikt over hva som er nyttig å vite, hva som er nytt og hvordan du forholder deg til det:
https://blogg.fiken.no/ny-skattemelding-naringsdrivende/
Hvordan starte et enkeltpersonforetak
Hvis du skal starte eget firma og drive det alene, er enkeltpersonforetak det naturlige valget. I denne artikkelen tar det steg for steg.
https://blogg.fiken.no/registrere-og-starte-enkeltpersonforetak/Regnskapsord enkelt forklart
Det er mange rare ord og uttrykk å sette seg inn i når man driver egen bedrift. På Fiken.no/forklarer forklarer vi deg hva ordene egentlig betyr, så slipper du å lure.
Mindre skatt med disse 10 fradragene for enkeltpersonforetak
De færreste ønsker å betale mer skatt enn de må. I denne artikkelen forteller vi om ti vanlige fradrag enkeltpersonforetak har krav på.
Mva og moms: hva er det, og hvordan fungerer det
Mange synes moms kan være komplisert og vanskelig. Derfor har vi samlet alt deres medlemmer trenger å vite for å bli trygge på at det gjøres riktig.
Unngå skattesmell: Slik fungerer skatt for enkeltpersonforetak
Skatt for selvstendig næringsdrivende er ofte forbundet med frykt for baksmell og kemneren på døra. I dette blogginnlegget fjerner vi denne frykten ved å gjøre skatt for enkeltpersonforetak forståelig og overkommelig.
Slik håndterer du skatt i aksjeselskap i 2022 (selskapsskatt)
Her forklarer vi hvordan skatt for aksjeselskap fungerer. Hvor mye skatt aksjeselskap må betale, hva forskuddsskatt er, og hvordan du betaler skatt.
Pensjon for selvstendig næringsdrivende
Dersom du er selvstendig næringsdrivende – for eksempel driver et enkeltpersonforetak – er du ikke definert som 'vanlig ansatt', og faller derfor utenfor det som heter obligatorisk tjenestepensjon (OTP), hvor arbeidsgiver automatisk sparer til pensjon for deg. Da kan det være lurt å ha en plan for egen sparing. Alt dette forklarer vi i artikkelen her.
https://blogg.fiken.no/pensjon-for-selvstendig-naeringsdrivende/
Bruk av bil i enkeltpersonforetak: slik får du fradrag
Tut og kjør er ikke løsningen på noe når det kommer til regnskapsføring – heller ikke kjøregodtgjørelse. Men når det er sagt: Kjøregodtgjørelse er ikke særlig komplisert. Hvis du har kontroll på noen få regler og definisjoner, så er det en slags søndagstur. Her forklarer vi alt du trenger å vite:
Hjemmekontor og skatt: hvilke regler gjelder
Mange tror at de kan få fradrag for hjemmekontor så lenge de arbeider hjemmefra, men så enkelt er det ikke. Her forklarer vi alt rundt hjemmekontor og skatt.
Kontohjelp: Finn rett konto til regnskapet
Rett konto i regnskapet kan være forvirrende. Med Fikens kontohjelp søker du opp det du har kjøpt, som f.eks. “mac” eller “programvare”, så får du svar på hvilken konto kostnaden skal føres. https://kontohjelp.fiken.no/enk/medMoms