Ting og tang du kan trykke i truten

 
 
 

Etter at det nordiske restaurantkjøkkenet har begynt å se potensiale i lokale råvarer har tang og tare kommet frem i lyset. Norskekysten er fullspekket av smakfulle alger i mange vakre farger – faktisk flere enn 400 arter!

Makroalger, tang og tare, kan sees på som en havgrønnsak på lik linje med grønnsaker vi dyrker på land. De inneholder lite fett og fordøyelige karbohydrater samtidig som de er rike på vitaminer og mineraler. Noen alger er rike på proteiner, da spesielt en del av de røde algene. Utenom dette inneholder de større brune tarene mye glutamat. Denne kjemiske forbindelsen fungerer som smaksforsterker og er for de fleste kjent som umami, eller den femte smaken. Disse egenskapene gjør tang og tare til en super kandidat til middagstallerkenen.

DSC_0449.jpg

Rødalger

Rødalgene er, som navnet tilsier, røde eller rosa i fargen. Det finnes mange varianter, men bare noen få som virkelig smaker godt. Se hele listen her:

P8300536-19.jpg

Brunalger

Brunalger er kanskje den største og mest omfattende av algegruppene vi spiser. Her finner du alt fra enorme sukkertareblader på fem meter til små dotter med sauetang i færa. Full oversikt her:

P9190186.JPG

Grønnalger

Grønne alger er forgjengeren til de grønne landplantene, og er like friske i smaken som de er i fargen. Det er ikke veldig mange grønnalger vi mennesker synes smaker godt, men et par kan du finne her: