Våroppblomstring

Foto: Gordon T. Taylor, 2018

Foto: Gordon T. Taylor, 2018

 

Påskeliljene er i full blomst, og det er jammen meg også smårollingene til sjøs også.

Visste du f.eks at rundt halvparten av oksygenet i atmosfæren lages av mikroskopiske organismer i havet?

Phytoplankton, kjent som planteplankton, er ikke bare uhyre viktige for at det skal være nok oksygen, de danner og grunnlaget for økosystemene i havet litt på samme måter som planter gjør på land. For å kunne fotosyntetisere trenger de sollys og det er derfor ganske lite plankton i norske hav om vinteren, men i mars begynner våroppblomstringen. Da er det masse næring i vannet etter høststormene og den kalde vinteren, og dagene begynner å bli lenger. Mer sol og mer varme kombinert med masse ny næring fra dypet gir ypperlige villkår for planktonet, som nå har det veldig godt og reproduserer masse.

 
 
92245138_123060835994588_2331769669490311168_n.jpg

Under skikkelig gode forhold kan planktonet blomstre så mye at man kan se det fra verdensrommet!

Foto: NASA, 2018

 
 

Nå som vi har kommet til april er planktonet i full vekst langs kysten vår, og du vil kanskje kunne se at vannet er mer grønt noen dager enn andre. Det er i dette laget “gresset” i havet gror, og algene er det vi kaller primærprodusenter (primær = først). Disse blir igjen mat til et mylder av det vi kaller sekundærprodusenter, eller bittebittesmå dyreplankton som hoppekreps og andre små røvere. Disse blir igjen mat for litt større dyr, som krill og pilorm, som igjen blir mat for enda litt større dyr som igjen blir mat til enda større dyr igjen og sånn går nu dagan.

Det er også denne algeoppblomstringen som gjør at vi får giftige blåskjell og badevann som ikke kan brukes. Det finnes mange hundre forskjellige mikroalger, både i havet og i ferskvann, og når store nok ansamlinger blomstrer samtidig blir det farlig å bade i tjernet eller å spise muslinger i området. Heldigvis finnes det verktøy for å finne ut av dette siste. På Matportalen finner du Blåskjellvarselet, som også kommer som en app til telefonen. Her kan du sjekke ut om det er trygt å spise blåskjell og andre muslinger (som kamskjell, hjerteskjell, knivskjell etc) i dittt nærområde.

Ut over det er det bare å glede seg over oppblomstringen! Det gjør sikten ubrukelig for dykkere, men legger altså grunnlaget for alt livet langs kysten vår.

Nå vet du altså at vannet ikke er skittent, men fullt av liv!

 
 
Foto: NOAA MESA Project, 2018

Foto: NOAA MESA Project, 2018

 
Forrige
Forrige

Anemoner

Neste
Neste

Koraller