Koraller
Visste du at vi har et bøttelass med koraller i Norge?
Det stemmer. Vi har også digre korallrev langs kysten vår.
Faktisk har Norge verdens største, kjente forekomster av kaldtvannskoraller (Lophelia-rev). Vi har også de grunneste forekomstene (~40m på Tauterryggen) og verdens absolutt største sammenhengende kaldtvannskorallrev ligger utenfor Røst, i Lofoten. Det er noe å være stolte av synes nå vi ihvertfall. Disse enorme revene er, som sine slektninger i tropene, overlesset av liv. Her myldrer det av svamp, snegler, børstemark, krill, pilormer, skallus, muslinger og en drøss med arter du ikke visste eksisterte. Fargerikt er det og!
Vil du gå på koralljakt selv så er det bare å stikke nesa ned under brygga og ta en titt. Det er stor sannsynlighet for at du har dødmannshånd (Alcyonium digitatum), den oransje, fluffy du ser å bildene her, voksende nedi der. Dette er det vi kaller bløtkoraller, og er den vanligste korallen vi har her i Norge. Navnet har den fått fordi biologer har en slags makaber “tell it like it is”-tilnærming til navnesetting, og den første som ble beskrevet så antagelig ut som en råtten hånd som stakk ut av fjellveggen.
Ut over det er det bare å tre på seg en snorkel og dykkemaske og utforske nabolaget (gitt at du bor ved kysten da, er jo ikke så mye koraller i Femunden eller på Hardangerjøkulen), og se om det er noe annet spennende dyreliv i området. Klarer du å ligge stille lenge nok vil du helt sikkert kunne se både spøkelseskreps, leddsnegler, slimormer og andre ting du ikke visste fantes, innimellom "fingrene"
Sees i sjøen!
Likte du teksten? Blogginnleggene skrives på frivillig basis av biologene, og vi setter alltid pris på donasjoner. Dersom du vil donere en slant er du hjertelig velkommen til å vippse til:
657032: disse pengene går til ASet, som jobber non stop med å sysselsette biologene, skape arbeidsplasser og få hjulene til å gå. ASet har ansvar for sosiale medier (facebook og instagram) og til å drifte denne nettsiden. En vipps hit er med på å skape en tryggere base for frilanserne.
597273: disse pengene går til foreningen, som er det sosiale elementet. Foreningen er 100% frivillig, og står for nettverksbyggingen, sosiale sammenkomster og utviklingen av de pedagogiske egenskapene til biologene. En vipps hit er med på å gjøre det mulig for oss å samles (når koronaen tillater det) for å bli bedre kjent, lære av hverandre og legge planer for fremtiden
Denne teksten er skrevet av Pia, som er utdannet marinbiolog og driver Lei en biolog AS i dag. Hun har undervist alt fra barnehagebarn til konsernsjefer og politikere, og trives best når hun får spe ut harde fakta med en dæsj tant og fjas.
I august 2021 gir hun ut boken “Et intimt portrett av havet”, så her er det bare å gru/glede seg til mer (u)nyttig kunnskap fra universet under overflaten