Måkenes hemmelige liv

Foto: Charlotte Hallerud

Foto: Charlotte Hallerud

 

Måkene har de fleste av oss et forhold til. Noen forbinder dem med sol, sommer og sjø, andre kanskje med bråk, mattyveri og fugleskitt? Uansett hva forholdet vårt til måkene er, har de viktige roller i økosystemet, og de er så mye mer enn bråkmakere! De er utmerkede flyvere, har kjempegodt syn, og kan bli overraskende gamle - det er ikke uvanlig med måker som blir over 30 år!

Måker er svært sosiale dyr, og holder ofte sammen i kolonier. Her har de en godt utviklet sosial struktur innad, og bruker masse forskjellige lyder og kroppsbevegelser for å snakke med hverandre. De sier for eksempel alltid i fra til andre måker når de finner mat - disse skrikene har sikkert mange av dere hørt. Å dele på maten er nemlig bra for alle i kolonien, og neste gang er det en annen måke som finner mat og deler på godsakene. 

I tillegg hjelper de hverandre mot fiender som vil ta eggene og ungene deres. Både katter, rev, mink, kråker, ravn - ja til og med større måker - har lyst til å smake litt på en måkeunge i ny og ne. Når en av måkene i kolonien oppdager en inntrenger, samler de sammen en skvadron som sammen jager vekk inntrengeren. Det som for oss virker som mas og bråk, er altså bare måkenes desperate forsøk på å forsvare ungene sine. De har ingen fysiske forsvar å rutte med, og går svært sjeldent til fysisk angrep på mennesker, kun skremmestup, skriking og bombe-bæsjing (bare god stemning der altså).

Hettemåker på sjekker’n.  Foto: Charlotte Hallerud

Hettemåker på sjekker’n.
Foto: Charlotte Hallerud

Mange måkepar holder sammen hele livet, og møtes hver vår for en ny runde med hekking. Når de skal velge hvor reiret skal ligge, går de rundt sammen og peker ut potensielle plasser til hverandre med nebbet sitt, og diskuterer hvilken plass som er best ved hjelp av ulike lyder og bevegelser. Når de har blitt enige om en plass bygger de et lite reir, hvor det legges 1-3 egg avhengig av om det er mye mat å få tak i det året. Måkeforeldrene bytter på å ruge, og har en liten vaktskifte-seremoni hver gang en av dem kommer tilbake. De er også veldig omsorgsfulle foreldre, og passer på ungene til etter at de har lært å fly.

Måkene er også mye smartere enn de fleste tror. De har evnen til å lære raskt, har god hukommelse - og kan til og med både samarbeide og lære av andre måker! De lærer seg fort hvor det er lett tilgang på mat, og har utviklet et utrolig repertoar av teknikker for å skaffe seg mat. Hvis du noen gang har forsøkt å åpne en østers eller et blåskjell, vet du at det kan by på en utfordring. Måkene har funnet seg et lurt triks for å løse dette problemet! Først finner de seg et passende skjell som de tar med bort til et område med hardt underlag (de har ofte en favorittplass). Der flyr de opp til passende høyde, sikter, og slipper skjellet ned så det knuser. Det er derfor du ofte kan finne knuste skjell på betongbrygger og svaberg langs kysten. Ikke dårlig det, for en fugl med en hjerne på størrelse med en ert!

Måkene er også slu nok til å rett og slett stjele maten fra andre dyr. De kan for eksempel ikke dykke selv, men mange av dem lærer seg at de kan følge etter andre dyr som dykker, og stjele litt av maten deres når de kommer opp igjen. De liker spesielt godt å snike seg innpå intetanende ærfugl, og snappe fangsten de kommer opp med (Heldigvis for ærfuglen lærer den fort an den må sluke fangsten sin før måka stikker av med den, men det er en helt annen historie). Enkelte steder har også noen spesielt dristige og utspekulerte stormåker lært seg å vente utenfor pølsekiosker og stjele pølsene ut av henda på folk!

Måkene er, litt avhengig av hvem du spør, altetende eller glupske, og spiser stort sett alt de kommer over. Meitemark, kjøttmeisunger, kaniner (åjadda!), fiskeslo, sjøstjerner og kirsebær går ned på høykant - og de sier heller ikke nei takk til litt kebab-rester. På grunn av dette rydder de opp mye rundt seg, og hindrer at ting ligger og råtner, mugner og sprer bakterier og sykdom. Måkene er liksom kystens renovatører, så de fortjener litt godvilje fra oss!

Neste gang du ser en måke eller ti, håper jeg du tar deg tida til å følge med på alt det rare de finner på, og kanskje til og med da forstår hvorfor noen av oss er så utrolig fascinert av dem!

 
Forrige
Forrige

Havets parasitter - marerittet som er virkelig

Neste
Neste

Kleptoplasti, naturens eget Piratebay