Vi fortsetter historien om de suksessfulle parasittene, med historier om ekte zombier. Naturen er nemlig full av eksempler på “hjernedøde” zombier som vandrer rundt med ett mål: å spre parasitten sin. I motsetning til på film er dermed de fleste zombier ikke kannibaler, tvert i mot, de ønsker å bli spist.

Ravsnegl med parasitt i følehornene. Foto: Gilles San Martin (CC BY-SA 3.0)

Ravsnegl med parasitt i følehornene. Foto: Gilles San Martin (CC BY-SA 3.0)

Mange parasitter lever i tarmen til verten sin, og kommer ut bakveien når de skal spre seg. Men, de aller fleste dyr synes møkk er ekkelt, så hvordan komme fra møkka til munnen? Svaret er: ”Skaff deg en zombie!"

Kom og spis meg!

Parasitten Leucochloridium paradoxum lever som voksen i tarmen til småfugl. For å komme seg dit, kaprer den en ravsnegl og inni sneglen blir den til en pulserende sekk, som setter seg i følehornene til sneglen. Samtidig ser det ut til at sneglen blir blind, slik at den ikke lenger søker til mørke steder. Den sitter helt åpent, mens følehornene ser nesten ut som blinklys. De sier ”Kom og spis, kom og spis!” Så ender det med at en stakkars småfugl får magen full av mark.

Katt og forvirret mus, som trolig er infisert med Taxoplasma. Denne gangen kom musa unna! Foto: Arne Andersen

Katt og forvirret mus, som trolig er infisert med Taxoplasma. Denne gangen kom musa unna! Foto: Arne Andersen

Taxoplasma

Taxoplasma er en encellet parasitt, som kan gjøre mus gale. Normalt er mus redd for katter (med god grunn), men Toxoplasma får mus til å elske lukten av kattetiss og oppsøke steder med katter. Katten tar musen, og parasitten har funnet seg et nytt hjem - katter er nemlig parasittens hovedvert.

Taxoplasma kan også smitte oss mennesker, ved at egg fra parasitten spres til jord og vann via kattemøkk. På verdensbasis er det estimert at rundt halvparten av alle mennesker blir infisert i løpet av livet! For voksne gjør parasitten lite skade, og en blir immun mot parasitten.Men, for gravide kan parasitten være et problem, det er særlig fare for at den kan skade foster - så gravide bør få andre til å stelle med kattekassa. Også hos sau er det registrert fosterskade og abort.

Sett fra parasittens synspunkt er det selvsagt bortkastet å angripe sau og mennesker, de blir sjelden spist av katt.

Fluemugg på gjødselflue. Foto: Hans Hillewaert (CC BY-SA 4.0)

Fluemugg på gjødselflue. Foto: Hans Hillewaert (CC BY-SA 4.0)

Fluemuggen

Her har parasittenovertatt styringen, så verten gjør som snyltegjesten forlanger: Med sine siste krefter setter flua seg høyt og fritt, så fluemuggen Entomophthora muscae kan få spre sine sporer mest mulig. 

Sjeleslurpevepsen. Foto: Bernard Schurian (CC BY 4.0)

Sjeleslurpevepsen. Foto: Bernard Schurian (CC BY 4.0)

Sjeleslurpevepsen

Til sist er den uhyggelig ”sjeleslurpervepsen” Ampulex dementor (jepp, oppkalt etter dementorene i Harry Potter!), som like presist som en hjernekirurg stikker sitt kakerlakk-offer og injiserer giften sin, og kakerlakken vandrer villig til sin egen begravelse (Denne historien kan du lese mer om i ”Insektenes planet" av Anne Sverdrup-Thygeson!).

 
Forrige
Forrige

Kulestøtermugg og agurkmitraljøse

Neste
Neste

Hils på strandkrabba!